INSCHRIJVEN
INSCHRIJVEN

13 april 2023

Je kind voorbereiden op de basisschool

Kinderen groeien als kool. Het ene moment breng je je kind voor het eerst naar het kinderdagverblijf. Het volgende moment is je baby uitgegroeid tot een bijdehante kleuter die naar de basisschool gaat. De overgang van het kinderdagverblijf naar de basisschool is spannend, maar met deze tips zorg je voor een soepele overgang.

Wennen op de basisschool

Vanaf 3 jaar en 10 maanden mag je kind op de meeste basisscholen een aantal (halve) dagen komen wennen. Maak daar vooral gebruik van. Zo leert je kind de juf of meester en de andere kinderen alvast kennen en maakt hij of zij kennis met het dagritme op de basisschool. De ervaringen die je kind tijdens de wendagen heeft opgedaan kun je weer gebruiken om je kind voor te bereiden op de eerste schooldag. Bijvoorbeeld: ‘’Morgen ga je naar school, weet je nog met Juf Emma? Misschien mag je wel weer in de zandbak spelen, net als tijdens de wenochtend. De kinderen waarmee je hebt gespeeld, zijn er vast ook allemaal weer.’’

Stimuleer zelfstandigheid

Op de basisschool moet je kind een hoop dingen ‘zelluf doen’. Zelfstandig naar de wc. Zelfstandig kleding en schoenen aan- en uittrekken. Zelfstandig opruimen. Op het kinderdagverblijf besteden wij hier aandacht aan. Maar het is natuurlijk altijd goed om het thuis ook te oefenen.

Vertel en lees voor over ‘de grote school’

Er zijn genoeg leuke boekjes die uitleg geven over de basisschool, zoals ‘Hoera, ik ga naar de basisschool!’ van Ingrid Barnhoorn-Mathijssen, ‘Bobbi gaat naar school’ van Monica Maas en ‘Hoi, naar school!’ van Vivian den Hollander en Dagmar Stam. Vertel je kind daarnaast wat hij of zij kan verwachten op de basisschool. Hoe ziet een schooldag er ongeveer uit? Wie komt je ophalen van school? Zitten er bekenden in de klas? Stel ook vragen aan je kind. Vindt hij of zij het spannend of juist heel leuk?

Samen oefenen

Oefening baart kunst! Dus oefen, als je kind dit leuk vindt en wil, de dingen die je kind in de kleuterklas gaat leren alvast thuis. Denk aan kleuren, getallen en woorden. Maar ook aan het herkennen van vormen, knippen, lijnen trekken, op de beurt wachten en de handen wassen na een toiletbezoek.  

Schoolspullen kopen

De overstap naar de basisschool is een goede reden om samen met je kind op pad te gaan om schoolspullen te kopen. Een (nieuwe) tas, broodtrommel, drinkbeker, gymspullen. Maak er een leuk uitje van!

Dit doen we bij Flow kinderopvang

Ook op onze kinderdagverblijven helpen we je kind bij een soepele overgang naar de basisschool. Dit doen we op de volgende manieren.

  • We bieden op de peutergroepen dagelijks een kringmoment aan. Peuters kunnen zo alvast oefenen met het (blijven) zitten op een stoel of op de grond, wachten op hun beurt en deelnemen aan een groepsactiviteit.
  • We gebruiken de methode 'Speelplezier' om verschillende ontwikkelingsgebieden van je kind te stimuleren. Zo werken we aan de spraak- en taalontwikkeling, sociaal-emotionele, motorische en zintuigelijke ontwikkeling en geven we je kind de eerste rekenprikkels. In de kleuterklas zullen deze ontwikkelingsgebieden verder gestimuleerd worden.
  • Naarmate je kind ouder wordt stimuleren onze pedagogisch medewerkers zijn of haar zelfredzaamheid. Bijvoorbeeld door te oefenen met het aandoen van kleding of schoenen, of het zelfstandig smeren van een boterham. Dit vergroot het zelfvertrouwen van je kind. Op de basisschool wordt een bepaalde mate van zelfstandigheid verwacht, daarom oefenen we daar op het kinderdagverblijf alvast mee.
  • Op het kinderdagverblijf stimuleren en begeleiden we onderlinge interacties en samenspel tussen kinderen. Hierdoor gaat je kind positieve relaties aan en ontwikkelt hij of zij sociale competenties. Dit biedt een goede basis voor positieve interacties en vriendschappen op de basisschool.

Aftellen naar de eerste schooldag op de basisschool? Download dan onze aftelkalenderCentraal Bureau
Akerstraat 149
6466 HD Kerkrade
045-5426688
info@flowkinderopvang.nl
KVK: 41072191
Meer informatie
Snel naar
Zoeken
Gebruik onze handige zoekfunctie 
om snel te vinden waar je naar 
op zoek bent.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
Translate »