INSCHRIJVEN
INSCHRIJVEN

13 april 2023

Hoe leer je speengebruik af?

Alle kinderen die een speen hebben ervaren dit als fijn. Het is een soort veiligheid en geruststelling op momenten dat ze ziek zijn, gaan slapen of als er veranderingen zijn. En toch komt er een moment dat je als ouder de speen graag weg wilt doen.

Tot 1,5 jaar hebben kinderen nog een zuigbehoefte, waarbij de speen een echte functie heeft. Daarna gaat deze functie over in veiligheid en geruststelling. Het kind wordt dan afhankelijk van de speen om zich veilig te voelen of troost te krijgen.

Het kind is zich niet bewust van de gevolgen op de lange termijn, bijvoorbeeld slappe mondmotoriek, verkeerde tandenstand of onverstaanbaar spreken. Daarvoor hebben ze onze hulp nodig! Wij kunnen ze leren dat ze ook zonder speen veiligheid en troost kunnen hebben door dit te halen uit onze nabijheid of vanuit hun eigen kracht. We onderschatten hoeveel kleintjes al aan kunnen en hoeveel ze kunnen leren.

Maar het is zo moeilijk en zielig om de speen te ontnemen...
Zo zal het zeker voelen en ook alle ouders die het kind de speen willen afleren, lopen hier tegenaan. Maar uit de praktijk zijn veelgemaakte opmerkingen van ouders waarvan de kinderen de speen niet meer hebben: 'hij heeft heel even wakker gelegen, maar is snel in slaap gevallen', 'als ik had geweten dat het zo makkelijk ging, dan had ik het veel eerder gedaan' en 'ik zie echt dat de tanden rechter gaan staan en dat ze beter is gaan praten'.

Hoe doe je dit dan als ouder?
Het allerbelangrijkste is dat je, als ouder, er volledig achterstaat en niet twijfelt. Kinderen voelen wanneer je twijfelt en dan zijn zij zelf ook niet overtuigd.

Ben je er klaar voor om de speen weg te doen?
Lees dan hoe je dit makkelijk en snel samenwerking met jouw peuteropvang of kinderdagverblijf kunt doen:

Het makkelijkste is om dit in 1x af te leren. Ga samen met jouw kind alle spenen op de post doen. Bespreek met je kind naar wie de speen wordt opgestuurd (denk aan een favoriet figuur uit een tekenfilm). Verzamel vervolgens alle spenen en stop ze in een envelop (schrijf op de envelop de naam van het favoriete figuur met het adres van de peuteropvang of het kinderdagverblijf). Ga daarna samen met je kind naar de brievenbus. Doordat de speen echt weg is, kun je als ouder aangeven dat de postbode deze heeft meegenomen. Wat heel erg helpt is dat je de speen echt niet meer hebt en dat je kind ook weet dat je de speen niet meer terug kunt geven.

Doe dit bij voorkeur in een weekend, want het kind kan hierdoor een nachtje minder goed slapen. De peuteropvang of het kinderdagverblijf ontvangt de speen en zorgt ervoor dat ze een leuk kaartje van het favoriete figuur van je kind in de tas doen. Dit kun je dan voorlezen.Centraal Bureau
Akerstraat 149
6466 HD Kerkrade
045-5426688
info@flowkinderopvang.nl
KVK: 41072191
Meer informatie
Snel naar
Zoeken
Gebruik onze handige zoekfunctie 
om snel te vinden waar je naar 
op zoek bent.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
Translate »